«Несу кутю до покуті…»

   9 січня 2016 року в Бібліотечному пункті було проведено свят-вечір «Несу кутю до покуті…» для клубу «Натхнення» та народознавчого гуртка «Світличка» з метою ознайомити гуртківців з обрядовою їжею, що готують на Святвечір перед Різдвом.
   На столі повинно стояти 12 страв. У християнській традиції це символізує дванадцять апостолів. Серед страв, що були на столі, обов’язково мали бути: кутя, узвар, смажена риба, пісний борщ, тушкована капуста з грибами, голубці з рисом та морквою, салат з буряка і оселедця, салат з солоних огірків, кислої капусти та цибулі, млинці з медом, варена картопля, вареники з гострою приправою з товченого часнику.
   Кутю готували тричі: Перша – «Бідна», у переддень Різдва, це пісна страва, тому що різдвяний піст завершується з появою першої зірки на небі. Друга – «Щедра» (багата) готується на Василя, на відміну від різдвяної, вона скоромна, заправляється вершковим маслом, молоком та вершками. Третя – «Голодна» – в переддень Водохрещі, в яку входить зерно та цукор, без меду, горіхів, маку та сухофруктів.

 












19.01.2016 Віктор 0

ТОП користувачів



ksankaВікторLeyGromesМаришаzoomecologia077centerofinteractionkaidachsoniaБиблиотекарь